Labels

Google+ Followers

Saturday, 7 June 2014

petua dapoq

Ulam Kekal Rangup
 


http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRtk93-dTgtDtE4txuxXYV3HeiMs4VTpKO06E7WeYBmh5x9RDVi
Ulam sering dijadikan sebagai menu sampingan yang boleh menaikkan selera makan. Namun, ulam akan menjadi layu sekiranya terdedah terlalu lama.

Oleh itu, bagi mengekalkan kesegaran dan kerangupannya, rendamkan ulam beberapa minit dalam air yang telah dicampurkan dengan sedikit cuka dan perahan limau nipis. Biar seketika barulah diangkat.Menghilangkan hanyir hati ayam
 

http://2.bp.blogspot.com/_Jqb1ox43wPI/St00tpYYcxI/AAAAAAAAATc/kjzVwAzwt34/s400/hati+ayam.jpg
Anda mengemari hati ayam? ini petua bagi menghilangkan hanyir dari hati ayam iaitu dengan menggunakan tepung gandum,garam, daun pandan dan sedikit perahan limau purut & limau nipis. Caranya sungguh senang dengan menggaulkan semua bahan-bahan diatas dengan hati ayam dan biarkan selama 20 minit. Kemudian basuh hingga bersih hati ayam tersebut.

Anda boleh menggunakan petua ini untuk ikan-ikan darat. InsyaAllah berjaya cubalah!!Cara Membasuh Kerang Yang Mudah
 

http://2.bp.blogspot.com/_Jqb1ox43wPI/ScCA8SbuqpI/AAAAAAAAAOU/dXoub0cWUoI/s320/kerang-65x65.gif
Ambil pangkal pelepah daun pisang dan basuh kerang tersebut dengan cara mengosok pada kulit kerang. Anda juga boleh menggunakan daun nenas. Ambil beberapa helai daun nenas kemudian carik-carikkan dan ramas daun nenas pada kerang sehingga hilang segala kekotoran. Hasil kerang anda akan putih bersih dan sedia untuk masak.


 
Melembutkan Daging
 
http://4.bp.blogspot.com/_Jqb1ox43wPI/ScCAmh9LwtI/AAAAAAAAAOM/4wJieFDiBcE/s320/melembutkan-daging-65x65.gif
1. Rebus daging dengan satu cawan air kelapa hingga lembut dan masak daging seperti biasa.

2. Tumbuk halia dan campurkan sedikit garam. Perap bersama daging kira-kira 30 minit. Bilas dan masak daging seperti biasa

3. Isikan beberapa ketil ais ke dalam bekas yang berisi daging dan biar seketika.

4. Rebus daging bersama akar daun pandan. Pastikan akar daun pandan dibasuh terlebih dahulu dan masak daging seperti biasaNo comments:

Post a Comment